Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

Безспирно тичане от град в град, лудешко препускане от държава в държава и прелитане на континенти. Шеметният трилър „Плувецът“ спокойно може да се казва и „Беглецът“, а на своите 400 страници шведът Йоаким Зандер ще ви изпрати в най-горещите точки на света. Книгата е част от каталога на издателство „Колибри“, в превод на Деян Кючуков.

„Плувецът“ на Йоаким Зандер е майсторски и професионално написан трилър, който ще ви държи в напрежение от първата до последната страница. С ударното си темпо и повествование романът повлича читателите в едно шеметно бягство продължило цели 30 години, през няколко държави и континента.

Историята започва през далечната 1980 година в Сирия, за да завърши 35 години по-късно в Америка. Насред жегата в Дамаск избухва кола бомба, но вместо да загине таргетираната жертва – агент на ЦРУ, умира съпругата му, а бебето в ръцете й остава в неизвестност. Така един агент бива въвлечен в приключенска история ала не без дъщеря ми, започвайки да търси изчезналото си дете в продължение на десетилетия.

 Паралелно с това, издирваната дъщеря – Клара, израства под опеката на баба си и дядо си в Швеция, знаейки, че майка й е починала при терористичен акт, но не подозирайки, че има жив баща. Клара преуспява кариерно, издигайки се до пост на асистент в Европейския парламент. Любовното й увлечение по мюсюлманин обаче ще обърне битието й на бюрократ в такова на беглец, тъй като Клара бива издирвана, заради лаптоп, който попада в нея от приятеля й Махмуд. Махмуд получава ценния лаптоп от приятеля си Линдман, който е контрактор на американското правителство в Афганистан. На компютъра има доказателства за операция, която никога не е била официално разрешавана от правителството и записите показват изтезания с вода, кучета, сурови методи и мними екзекуции.

„Плувецът“ притежава всички качества да се хареса на почитателите на жанра, а стегнатият сюжет би послужил и за динамична и вълнуваща адаптация за големия екран.

Йоаким Зандер, роден 1975 г., е шведски писател, доктор по право на Маастрихтския университет. Работил е в Европейския парламент и в Европейската комисия в Брюксел. Дебютният му роман „Плувецът“ (2013) се превръща в световен бестселър и е издаден в над трийсет страни. Вторият му роман „Orten“ (2015) – самостоятелно продължение на „Плувецът“ – го утвърждава като един от най-силните гласове в скандинавската криминална литература.

One thought on “Плувецът от Йоаким Зандер – ревю

Comments are closed.