Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

Къде другаде, ако не при трилърите, началото трябва да е ударно? И особено още на втория ред в книгата, където няколкомесечно бебе в книгата дъвче човешко ребро, намерено случайно в градината. С първото изречение в книгата си исландецът Арналдур Индридасон повлича читателите в едно разследване: с чии кости детенцето в градината си чеше зъбките? Книгата е част от каталога на издателство „Колибри”, в превод на Айгир Сверисон.

„Гробна тишина” има всички характерни белези на добрия трилър – мистериозно убийство, разследващ детектив с лични проблеми и безспирна игра с читателската психика не само кой е убиецът, а и кой е убит. Арналдур Индридасон поднася един интересен и заплетен сюжет, в който се преплитат действия от настоящето и такива от преди 70 години.

След като детски рожден ден случайно в градината бебе намира човешка кост, която започва да дъвче, при изкопни работи е открит скелет. Случаят е възложен на екип, ръководен от полицейския инспектор Ерлендур, който с малкото улики на лице, трябва да разкрие загадката на повече от половин век. Чий е скелетът и защо лежи там? На това място през Втората световна война е имало отдалечена от града вила, в която през годините са живели семейства с драматични съдби.

Ерлендур и колегите му започват разплитане на дългогодишните тайни на хората.

Дали Бенямин не е убил годеницата си Солвейх, след като тя забременява от друг мъж? Или пък трупът е на някой от семейството на тиранина Гримур и битата му съпруга Маргрет?

Исландският писател Арналдур Индридасон, роден през 1961 г., е завършил история и е работил като журналист и филмов критик, преди да започне да пише криминални трилъри (до днес 14 на брой, много от които бестселъри, някои филмирани, повечето преведени на 24 езика) с главни действащи лица полицаите Ерлендур, Сигурдур Оли и Елинборг. Сравняват го с Хенинг Манкел и Карин Фосум, но оригиналността му е вън от всяко съмнение и майсторското му перо му е спечелило много награди: за „Гробна тишина“ получава Наградата за черен скандинавски роман „Стъклен ключ“, британската награда „Златен кинжал“, Голямата награда на читателките на френското списание „Ел“. Удостоен е и за други книги от поредицата с наградата „Мистерия на критиката“, с наградата „Черното сърце“, с шведската награда за криминален роман… общо 12 исландски и международни награди.