Никифор Радев, knijarnica-angaliа.com

Прочитът на една книга на един дъх със сигурност е най-добрият знак колко интересен и увлекателен е сюжетът й! Трилърът на Шанън Кърк „Метод 15/33” е от романите, които се четат за една нощ, а интригата в повествованието е най-големият дявол, тъй като ще прелиствате страница след страница, докато не разберете какво се случва с похитената 16-годишна Лиса, която носи бебе в утробата си. „Метод 15/33” е част от каталога на издателство „Колибри”, в превод на Надя Баева.

Още с отварянето на „Метод 15/33” читателят попада право в целта

– ден четвърти откакто Лиса е отвлечена и заключена в малка стая. Бременната жертва обаче не е типична 16-годишна тийнейджърка. Лиса е методична по начина си на мислене, има остър, фокусиран ум, а и умее да променя емоциите си като светлинен превключвател. В допълнение с това тя е надарена и с изключително силен майчин инстинкт, готова да отмъсти всекиму на момента.

Ще избяга ли бременната Лиса?

Мозъкът на Лиса работи като компютър от бъдещето: тя успява да закодира всяка заобикаляща я вещ под пореден номер, а с очите си преценява в детайлна точност разстояния, размери и големина – и всичко това, за да състави най-прецизния план, за да избяга от похитителите си. Така всяка заобикаляща вещ се превръща за Лиса в актив, който получава пореден номер в съзнанието й и е крачка напред към бягството й, докато всичко не се подреди на мястото си.

Да излъжеш врага, че има контрол над ситуацията, със сигурност е най-добрата стратегия в меренето на сили.

„Методът15/33” е разказан от две гледни точки – на похитената Лиса, както и от името на специалните агенти от ФБР Роджър Лиу и партньорката му Лола, които работят по намирането на бременната тийнейджърка.

Лиса не е типичната героиня от трилърите.

Колкото жертва, тя е толкова и герой, тъй като именно уменията й се оказват далеч по-важни от цялата структура на ФБР. Книгата е написана изключително стегнато, чете се бързо и грабва читателското внимание с оригиналността на историята. През годините са писани много истории за отвличания, но уникалното в „Метод 15/33” е начинът, по който жертвата успява да надхитри похитителите си.

Бързо темпо, напрежение, провокиращи мисли, дори понякога брутални,

в комбинация със спиращ дъха обрат са предимствата, които правят тази книга сред най-отличните в жанра. Последните глави  на „Метод 15/33” са наистина страхотни за четене, тъй като виждате точно за какво са били нагласени малките подготовки в началото на романа. Ще имаме ли шанса да се срещнем отново с 16-годишната Лиса, но след години, в зрелия й живот? Шанън Кърк оставя тази възможност на читателското въображение с един интелигентен и интригуващ финал.

Шанън Кърк е професор по право и практикуващ адвокат в Масачузетс, САЩ,

където живее със съпруга си и сина им. „Метод 15/33“ е първият й роман. Правата за него са продадени в 20 държави. Той й носи златната награда на Асоциацията на независимите издатели в САЩ „Бенджамин Франклин“ и е финалист в категорията за дебют на Американските награди за най-добра книга за 2015 година.