Автор: Никифор Радев; knijarnica-anglia.com

През последните няколко години скандинавските автори си спечелиха славата на крале на психотрилъра и кримките, а авторите от региона не спират да защитават титлата с всеки следващ роман, без това да е търсен ефект. Шведът Сиге Еклунд е едно от най-ярките пера на жанра, а романът „В лабиринта” е отлично завършен трилър, който държи в напрежение от първата до последната страница. Книгата е част от каталога на издателство „Колибри”, в превод на Мария Николова.

От първата си страница „В лабиринта” ще ви хвърли в отношенията на едно семейство

– Мартин и Оса, чиято дъщеря Магда, е изчезнала. Каква е връзката им преди „отсъствието” на дъщеря им и какво се случва между тях, след като детето им го няма?

Другата нишка, която се проследява в сюжета е тази между Том и Катя. Те са неразривно свързани със семейството на Магда, тъй като Том е асистент и редактор в преуспяващото издателство на Мартин. След изчезването на Магда полицията хвърля подозрения и върху баща й, което рефлектира както на бизнеса му, така и на Том.

Какво обаче се случва с Магда в действителност

е въпросът, който ще вълнува читателите до последната страница на романа. Отвлечена ли е, убита ли е и от кого? А може би е жива? „В лабиринта” разглежда предисторията на момичето, психологията на нещастните бракове и проблемите между хората, зародени още в детството им. В типичния за скандинавците стил, разделен на периоди, повествованието е като мисловна въртележка, в която се разглежда живота на майката и бащата на момиченцето, както и на техните близки приятели – Том и Катя.

Еклунд е успял да сътвори един прекрасно построен роман с бистра хронология,

интересен сюжет и добре заплетена мистерия. Страница след страница читателят сам получава отговорите на десетките въпроси около убийството на Магда, а

финалът е оставен отворен.

Сиге Еклунд, роден 1974 г., е шведски романист, телевизионен продуцент и сценарист. Придобива популярност като радиоводещ на предаването „Подкастът на Алекс и Сиге“, в което се изявява заедно с Алекс Шулман. С повече от 300 хиляди слушатели на седмица това е най-успешната радиопрограма в Швеция. Еклунд дебютира на литературната сцена през 1999 г. с романа „Синантроп: една любовна история“. Публикува също книгите „Последният мит“ (2002), „Годината е 1988-а и тъкмо е завалял сняг“ (2005) и „Валсът на върколака“ (2007). „В лабиринта“ излиза през 2014 г. и правата върху него са продадени в 13 страни.