Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

За мнозина турската литература се свежда до неповторимия Нобелов лауреат Орхан Памук и наследницата на дипломати Елиф Шафак. Пишещите в южната ни съседка обаче са стотици и едно от ярките имена, полагащо му се заслужено внимание от читателите, е Айфер Тунч. Романът й „Нощта на Зелената фея”

сваля „забрадката” на Турция и разголва „проблемите на Запада”

в едно мюсюлманско общество – хомосексуализъм, наркотици, алкохол и корупция. „Нощта на Зелената фея” е част от каталога на издателство „Еднорог”, в превод на Рюстен Азис Каракурт.

Докъде може да стигне една жена, която животът не спира да й удря шамари

– житейски, семейни, любовни, приятелски? Каква цена трябва да плати едно момиче, ако е свалило дрехите си пред фотообектива в една консервативна мюсюлманска държава? И може ли Зелената фея да помогне на това самотно, изоставено от живота в улица без изход, момиче?

Сюжетът на романа се върти около Зелената фея и силата й. Tова всъщност е алкохолната напитка абсент

чиято прекалена употреба води до увреждане на мозъка и преди години в Турция е била забранена за консумация, тъй като е смъртоносна. Именно този опиат, досущ като вдихания от марихуана, пренася читателя в една меланхолична, тъжна и носталгична атмосфера, в която една жена иска да сложи край на живота си.

Нощта на Зелената фея от Айфер Тунч

Нощта на Зелената фея от Айфер Тунч

„Нощта на Зелената фея” е изключително разпознаваем турски роман, заради стилистиката на авторката и неотлъчната сантименталност присъстваща в огромна част от турската литература. Същевременно обаче

Айфер Тунч навлиза и нищи теми, които голяма част от турците не признават, че съществуват

и десетилетия наред си затварят очите. Дали от страх, че няма да бъдат приети от публиката, или пък слабо познание към темите, но въпреки бързите крачки, с които Турция се развива във всички сфери, малцина са авторите, които не загатват, а смело пишат за мъже с власт, които си лягат с мъже, за наркотици, политически манипулации и корупция. По невероятен начин в романа си Тунч преплита традиционната турска сантименталност и битови проблеми на всяко средностатистическо семейство с теми от каймака на обществото, по традиция сякаш запазени за Запада.

„Нощта на Зелената фея” е прекрасно построен роман, като от всяка следваща глава ни залива с поредната доза носталгия и самота, напук на които главната героиня намира сили да продължи да се бори за самоунищожението си.

Всяка сутрин тя се буди във Вълчия час – онова време между нощта и деня, когато се раждат бебетата и умират старците. Главите в книгата сами по себе си носят драмата и меланхолията, а заглавията им са истинската сила на Айфер – „Невинна като новородено”; „Като слух се настани зимата”; „Светът беше империя на несъществуващите неща”; „Днес не е нов ден”; „Много приличаше на любов”; „Намери ми един телевизор или ми говори за нашата любов”; „Умираш, татко, най-после умираш!”; „Страх ме е да живея, а е много хубаво да се живее”.

„Нощта на Зелената фея” ще ви изненада със сюжет, темпо и финал.

Романът доказва, че табутата избиват именно в капсулираните общества

и поведението, че проблемите не съществуват, не ги отстранява, а напротив – задълбочава ги.

Айфер Тунч e една от най-именитите и популярни писателки на съвременна Турция. Завършва политология в Истанбулския университет. Започва работа като журналист през 1989 година, когато получава и най-престижната награда за разказ в Турция, „Юнус Нади”. Дълги години ръководи издателство „Япъ Креди Яйънларъ“. През 2003 година печели международната награда „Балканика“. Айфер Тунч е автор на три сборника с разкази, много сценарии и романи.