Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

„Пътувах в таксито, когато погледнах през прозореца и съзрях мама, която ровеше в един контейнер за смет”. Така започва шеметното си приключение Джанет Уолс в автобиографичния й роман „Стъкленият замък”, издаден у нас от „Хермес”. В едно вълнуващо приключение през годините на лошите си спомени Джанет разказва в увлекателния от първо лице стил за лудия си, щур, бурен, беден, мизерен и номадски живот, който споделя с двете си сестри и брат, и родители, понякога напълно абдикирали от настойнически задължения. От ужаса на своето детство обаче Уолс е успяла да сътвори истински шедьовър – искрен, неподправен, чист, без претенции и напълно откровен.

„Стъкленият замък” е разказ за едни неосъществени мечти и едно неясно бъдеще

Това е историята на американката Джанет, която израства в повече от 20 различни града, пръснати по целия паралел от Западното до Източното крайбрежие на Америка и чието битие не спира да я отвежда на нови и нови места, превръщайки я в номад. Биографията й обаче не е пътепис, а учебник по самовъзпитание и самоизрастване, защото под крилата на двама безотговорни родители, Джанет, брат й и сестрите й, са поставени на ръба и неочаквано децата съумяват да не тръгнат по лошия път на родителите си, а да се превърнат дори в техни настойници.

„Стъкленият замък” е завършен учебник за любовта в семейството

– между родители и деца, и за изборите, които всеки от нас прави в живота. Израствайки в бедност и имаща всички предпоставки да не сполучи в живота, Джанет катери успешно кариерни върхове – успява да изпълзи от дупката, да изплува на повърхността и въпреки всичко случило се в детството й, тя не намразва нито майка си, нито баща си. Започва да ги обгрижва, да им помага, да ги финансира и когато те отказват цялата тази помощ, Джанет разбира, че те всъщност са такива и материалните липси през годините за тях не са били нито трудност, нито изпитание, а ежедневие. Джанет има възможността да погледне родителите си вече като позамогнал се човек и осъзнава, че с пари и без пари Рекс и Роуз не искат да бъдат други.

Уолс е писала за „Ню Йорк магазин”, „Ескуайърър”, “USA Today”, като е участвала и в The Today Show, CNN, Primetime и The Colbert Report.

Автобиографията „Стъкленият замък” излиза през 2005 г. „Парамаунт” са закупили правата за филмиране, въпреки, че все още не са започнали работа по филма. Романът е продаден в над 4,2 милиона копия и е преведен на 31 езика. През 2009 г. Джанет публикува следващия си роман – „Наполовина пречупени коне”, основан на живота на нейната баба Лили Кейси Джон.