Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

Ще бъда честен. Давайки това уточнение, влизам и в стилистиката на Слави, но след като прочетох книгата му, се налага. Ще бъда честен, защото имах резерви; защото за пореден път имах предразсъдъци и си казвах: „Пак ли?!… Това не е литература, това не е книга“. И същевременно в книжарницата погледът ми все ме дърпаше към синята „гологлава” корица, все я прелиствах, докато накрая не я взех, и откровено, не съжалявам.

„За мен е чест”, издадена от „Сиела”, е словоизлиянието  на Слави Трифонов,

записано от дългогодишния му сценарист в шоуто и автор на няколко книги, Иво Сиромахов. Посегнах към книгата, заради влечението ми към биографии и автобиографии, макар че „За мен е чест”, според мен не попада в нито един от двата жанра, по-скоро е интимно интервю, тъй като книгата обхваща определен период от време и събития. Прочетох я в рамките на 5 часа и за мен тя протече като един петчасов монолог, който в главата ми звучеше с гласа на Слави.

Макар ежедневно да е на екран, Слави говори все по-рядко, все по-рядко дава и интервюта.

Книгата му обаче би задоволила всички, които се интересуват от него и всички, които имат някаква позиция или обвързаност със случващото се в държавата. След толкова експлоатиран образ като неговия и същевременно такова дълбоко медийно мълчание, малцина биха останали безразлични към изповедта му, която е обширна и засяга почти всичко обкръжаващо го – работа, приятели, семейство, бизнес, музика, култура и политика.

В обособени и тематични глави, Слави освен че разказва случки, дава и мнението си по актуални въпроси от злободневието.

Книгата обхваща всичко, което го вълнува, и неминуемо за неин старт е отредено мащабното събитие на националния стадион „Васил Левски”, където неотдавна шоуменът изнесе концерт пред 70 000 души. Преди да прочета „За мен е чест”, го смятах за поредния концерт. След като я прочетох и разбрах какви трудности е преодолял с екипа си, за да го реализира, го смятам вече за грандиозен успех.

Интересните моменти в изповедта на Трифонов са много, но безспорно най-вдъхновяващо е началото, в което той разказва за своето начало. Как се раждат „Хъшове” и как се стига до „Шоуто на Слави” –

за всички трудности, за мазетата, за опитите, за амбициите, за желанието да се реализираш и силата, когато всички искат да те смачкат

„За мен е чест” прави ретроспекция и на едни от най-паметните епизоди на „Шоуто на Слави”. Водещият разказва от първо лице за срещите си с редица световни знаменитости – как се е напил с Никита Михалков, за вечерята си със Стивън Болдуин, как разплаква Горбачов с една мелодия, как се запознава с писателя Лий Чайлд и става негов герой в романа му „Врагът”.

Неминуемо книгата има и своите лични моменти, в които

Слави открехва макар и съвсем малко, завесата на личния си живот – кои са най-близките му хора, за жените и родителите си

какво място в живота му заемат колегите и колко е голямо неговото семейство.

Колкото и наивно да звучи, „За мен е чест” блика от откровена доброта и философия за мирно съществуване на човека със себе си и с околните.

„В крайна сметка, важното е да си добър човек. Това е смисълът. На мен ми е такова вътрешното мерило. Ако си добър човек, ще правиш добри неща и ще оставиш добра следа”.