Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

Обичате ли Истанбул и турските автори, то със сигурност трябва да се потопите в атмосферата на „Хотел Босфор”. Авторката Есмахан Айкол ще успее да ви изненада, и то приятно. Напук на очакванията ви книгата й не е нито сълзлива любовна история, нито пък типична турска драма, а заплетена крими история, написана по всички правила на жанра. Романът е част от каталога на издателство „Колибри”. Брилянтният превод е на един от най-добрите преводачи от турски език – Розия Самуилова.

„Хотел Босфор” е първата книга на Есмахан Айкол. В нея тя започва историята на книжарката

Кати Хиршел – туркиня, живяла дълго време в Германия и решила да се върне в родната си Турция, за да отвори книжарничка в криволичещите улички на Истанбул. Кати Хиршел започва да продава книги заради страстта си да чете криминални романи

Не след дълго животът й се превръща в такъв, като поверената й роля е на детектив. Приятелка от детските години на Кати идва в Истанбул за снимките на грандиозна филмова продукция. Но само на втория ден режисьорът на лентата е мистериозно убит. Така ненадейно Кати бива въвлечена в аферата „Кой уби режисьора?”. Вместо пасивен наблюдател тя решава да вземе всичко в свои ръце и се превръща в разследващ детектив, минал през „школата” на Агата Кристи и Реймънд Чандлър.

„Хотел Босфор” е изключително увлекателен и четивен роман

С чувство за хумор Есмахан Айкол описва привичките и кусурите на турците. Паралелно авторката съумява да изгради страхотен образ на мегаполиса Истанбул, показвайки и другата страна, която крие всеки голям град, извън образа му за туристите. Айкол бяга от клишето, в което попадат турските авторки. Умело разказва историята на едно убийство и разплитането му. Оставя финала отворен и започва досущ като скандинавците поредица от истории на един детектив.

Есмахан Айков e родена в Одрин през 1970 г. Завършва право в Истанбулския университет

и специализира в Хумболтовия университет в Берлин. По време на следването си работи като журналист в турски периодични издания за култура, където публикува и статии с остра социална проблематика. След преместването си в Берлин започва да пише криминална литература на турски език. Романите й за Кати Хиршел се сдобиват с изключителна популярност в Турция, Германия, Франция, Испания, Гърция, Унгария, където читателите очакват с интерес всяко следващо криминално разкритие на героинята. Днес писателката живее в Истанбул и Берлин.