Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

За почитателите на качествените трилъри няма нужда Харлан Коубън да бъде представян, а за тези, които тепърва ще се запознаят с творчеството му, дали мнението на Джулия Робъртс за книгата му „Излъжеш ли ме веднъж” не е достатъчно. Холивудската звезда определя романа като „Шеметен, поглъщащ и точно това, което я държи будна цяла нощ, докато не разбере финала.

Връзката между Джулия Робъртс и Харлан Коубън e, че именно госпожа „Хубава жена” ще изиграе главната роля, тази на Мая, в трилъра, който в момента се снима по романа „Излъжеш ли ме веднъж”. У нас книгата е част от каталога на издателство „Колибри”, в превод на Венцислав Божилов.

Главната героиня Мая дълги години е летяла с военен хеликоптер и е участвала в мисии във войната в Ирак.

Връщайки се в Америка обаче, войната не остава зад гърба й, а оставя да живее с нея, особено с нощите й, изпълнени с безсъние и кошмари. Докато е на мисия в Ирак, сестрата на Мая е убита, а щом се завръща в Америка, мъжът й бива прострелян в собствените й ръце.

Щастливо омъжена от две години, Мая бързо разбира, че или любовта изчезва, или ако си от истинските късметлии, доживяваш да видиш как любимият ти си отива.

Кой обаче убива съпруга й Джо?

След убийството на Джо, най-близките приятелка на Мая й препоръчва да постави тайно записващо устройство в дома си, за да следи какво се случва в него, докато тя е на работа и докато детегледачката се грижи за дъщеря й Лили. Една нощ обаче, преглеждайки записите, Мая вижда на записа как дъщеря й Лили се запътва към скута на… убития си татко. Халюцинира ли Мая или Джо не е убит? Бившата военна съзнава, че психичните заболявания за същите като физическите. Например, да кажеш на страдащ от клинична депресия човек да се отърси от глупостите и да се разкара, е все едно да кажеш на някой със счупени крака да прекоси тичешком стаята. Миналото никога не може да се погребе и травмата ни преследва до живот. Губи ли разсъдъка си Мая? Или някой се опитва да я побърка, за да я направи лесна жертва?

Според мнозина това е сред най-интересните книги на Коубън, напълно заслужаващи екранизация.

Романът е толкова кинематографичен че в съзнанието ви наистина Мая ще заживее с образа на Джулия Робъртс, а интригата ще ви накара да обръщате страница след страница, докато не разберете непредвидимия финал.

Xарлан Коубън  е роден през 1962 г. в Нюарк, Ню Джърси. Автор е на 27 романа,

сред които преведените на български „Шест години“, „Остани“, „Невинният“, „Не казвай на никого“, „Няма втори шанс“, „Гората“, „Само един поглед“ и други. Всеки един от седемте последователно издадени романа – „Липсваш ми“, „Шест години“, „Остани“, „Под напрежение“, „Клопка“, „Дръж се здраво“ и „Изгубена завинаги“, е бил на първо място в най-престижната селекция на Съединените щати – класацията на бестселърите на вестник „Ню Йорк Таймс“.

Днес американският писател има в актива си 60 милиона отпечатани книги в цял свят. Трилърите му са преведени на 43 езика и са бестселъри в десетки страни. А той продължава да живее в Ню Джърси със съпругата си, която е педиатър, и с четирите им деца.