Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

Да намериш куража да изживееш живота си така, както ти желаеш, е може би първата стъпка към истинското щастие. А какво всъщност е истинското щастие и има ли точно определение за него? За едни то се крие в парите, за други в любовта, трети го припознават в децата си, а някои срещат щастието в съвсем различна от познатата форма. „Друга представа за щастието” на Марк Леви е роман за всички, за които щастието няма материално измерение, а е къс време, за който си струва да дадеш всичко. Книгата е част от каталога на издателство „Колибри”, в превод на Петър Герджиков.

Невероятната корица на „Друга представа за щастието” е може би достатъчен повод за всеки читател да посегне към романа. В книгата си Марк Леви разказва за закъснялата среща между две жени цели 30 години по-късно.

Мили работи като помощничка в библиотеката в университета във Филаделфия. Животът й изглежда привидно спокоен: отдадена е не само на книгите и на приятеля си, но и на ретро кабриолета си, завещан от баба й. Докато един ден, на паркинга пред кампуса, в който работи, докато се качва в „Олдсмобила” си, Мили не открива в него жена с пистолет в ръка, която я застава да кара чак до Санта Фе на 2200 мили от Филаделфия или по-образно казано – над 3500 километра през 6 щата!

От отегчена и скучна библиотекарка Мили се превръща в авантюристка и се впуска в приключение, което наистина ще промени живота й. Дългият път я среща с нови хора, разгадава тайни от миналото, създава й нови приятели и дори й помага да открие свои роднини.

„Друга представа за щастието” е колкото сантиментален, толкова и криминален роман; колкото пътепис за прекосяването на Щатите, толкова и наръчник за расова дискриминация. Марк Леви е сложил по щипка от всичко и още с ударното начало, когато една жена бяга от затвора, романът ще привлече вниманието ви.

„Друга представа за щастието” представя и една неизвестна, но достоверна част от американската история, показваща, че точно в страната на равноправието, то често е нарушавано и погазвано именно там.

Марк Леви е популярен френски писател, роден през 1963 г. в Бийанкур. На осемнайсет години постъпва в организацията на Червения кръст и едновременно следва в Париж стопанско управление и информатика. Още като второкурсник създава първата си компания. През 1984 г. заминава за САЩ, където участва в създаването на две фирми за компютърна графика, а по-късно ръководи студио за обработка на компютърни изображения. През 1991 г. се връща във Франция и става един от основателите на компания, занимаваща се с архитектура и вътрешен дизайн.

След което рязко сменя посоката и се отдава на писане. Още първият му роман „Ами ако това беше истина “ (2000), го прави известен. Книгата е екранизирана през 2005 г, преведена е на около четирийсет езика и е издадена в трийсет и пет страни. След този голям успех писателят се установява в Лондон, а по-късно – в Ню Йорк. Следват още 15 романа, всяка година по един, десетина от които преведени в България.

Освен първият му роман на български език са излезли още книгите „Къде си”, „Седем дни за цяла вечност“, „Следващият път“, „Да Ви видя отново“, „Децата на свободата“, „Всички онези неща, които не сме си казали“, „Първата нощ”, „Първият ден”.