Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

Не може да не сте чули за новото поприще, в което Венета Райкова нагази смело и съвсем успешно – писането. В рамките на година журналистката и тв водеща успя да издаде 3 романа, чиито продажби я направиха най-продаваната българска авторка за 2016 година, а читателските отзиви за книгите й са повече от положителни. Днес ще ви представим втората й книга „Вещицата”, която е част от каталога на издателство „Ентусиаст”.

Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна!

Може би това е най-важното изречение, което трябва да си втълпите преди да прочетете „Вещицата”. Сладкодумната Венета ще ви запознае отблизо с гъмжилото от интриги, клюки и жлъч в телевизионните среди, а често ще разпознавате различни родни знаменитости в повествованието на Райкова. Дали писателката обаче е имала предвид тях или пък някой друг, остава загадка, тъй като във „Вещицата” всеки си има свое име, макар и историята му да хвърля препратки към някой известен медиен образ. Тук може би е удачно да перифразираме една мисъл на Жоел Дикер, че литературата е най-добрата възможност да си разчистиш сметките с някому или пък просто да използваш готовите образи на познати и приятели като най-лесното алиби за писателя е да смени имената.

Коя всъщност е вещицата в романа на Венета Райкова? В книгата си авторката разказва за живота на главната героиня Ана, която е телевизионна водеща, чието щастие се оказва само привидно. Млада, богата и красива, Ана сякаш е прокълната, и отвъд медийния си образ тя среща трудностите на всеки нормален човек, че дори е затормозена да се справя и с хорската завист, заради благосъстоянието си.

В книгата си Венета Райкова навлиза в дебрите на една материя, която принципно разделя хората на две и дори е рискована за описване – магията.

Във „Вещицата” героите си разчистват сметките един другиму с енергийни сили и въпреки привидните си материални успехи и благополучия, те се занимават с примитивни ритуали при врачки и ходжи за разваляне на чуждото щастие. Доколко всичко това е възможно сред богатите и известните може би самата Венета знае най-добре, а и поговорката, че дим без огън няма, сякаш говори достатъчно.

Героинята Ана не се чувства добре, макар изследванията й при лекарите да са отлични. Същевременно в живота й се случват поредица от лоши събития. Доскоро неверница, след посещение на Божи гроб в нея нещо се променя и тя преоткрива духовния начин на живот, вярвайки че има сила над нас, която по някакъв начин управлява живота ни. Ана обаче се сблъсква челно и с нещо друго. Намира в дома си черна магия, която й е направена от нейна завистница и която й желае смъртта. Какво ще направи Ана, за да се спаси? Има ли наистина лоши сили, които могат да контролират живота ни и дори да ни изпратят в гроба?

Това е роман за битката между доброто и злото и за конфликта на стремежа към светлина с тъмните сили във всеки един от нас. Това е история за престъпления и възмездие, в която играта е груба, а правилата – неясни.

„Вещицата” е изключително четивен роман с наситена динамика на действието, приятна интрига, лишен от излишни описания. Дългогодишната журналистическа кариера на Венета Райкова си личи в способността й да пише стегнато, интересно, да държи читателското внимание под прицел и да не отегчава с празнодумие.

Венета Райкова започва своята журналистическа кариера през 1992 г. като водещ в БНТ на предаването „Цветовете на нощта“и едновременно с това работи като редактор и репортер в първия светски вестник у нас – в. „Хайлайф“. Същата година печели първия конкурс „Мини мис България“. През 2004 г. става автор и водещ на първия телевизионен таблоид „Горещо“, който се излъчва успешно повече от десет години. През последната година е водещ и продуцент на следобедното всекидневно шоу „Дневникът на Венета“.