Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

Отношението на човека към животните е огледало на сърцето, гласи крилата фраза. Любовта, с която даряваме четириногите, или мерзостта, с която ги подминаваме на улицата, е показателна за същността на хората и въобще цялата им философия към живота. Романът „Кучешки живот” на Уилям Брус Камерън ни показва другата страна на медала, онази непознатата за нас, хвърляйки светлина върху природата на кучетата и техните мисли. Защото, да, неминуемо кучетата разсъждават и разбират, често дори повече и от някои хора. „Кучешки живот” е част от каталога на издателство „Колибри”, в превод на Паулина Мичева.

Мъдростите и фразите на велики учени и мислители, свързани с отношението на хората към животните, са доказателството за неразривната връзка между нас и всички тях. Влиятелният немски философ Имануел Кант обобщава всичко в изречението, че можем да съдим какво е сърцето на човек по отношението му към животните.

Макар да звучи метафорично, но „Кучешки живот” е посветен точно на живота на няколко кучета и повествованието се води от първо лице на четириногите. Книгата започва с няколкостранични разяснения от автора за цялата литература, която авторът е изчел и за консултациите с ветеринари, които е направил, за да може по-убедително да проговори на „кучешки език”.

В книгата са засегнати историите на няколко различни кучета и тяхната съдба – едното се ражда в близост до канал и заживява в приют, друго пък е подарък за малко дете, трето е немска овчарка, спасител в полицейски участък.

Правдоподобно и увлекателно Брус Камерън ни повежда в живота на палетата и често нелеката им съдба, за която спомагат хората. В книгата е представен и сблъсъка на любителите на животните с този на човеците, които изпитват удоволствие да ги ритат, тъпчат и нараняват. В тези пасажи читателят си задава единствения въпрос: кой живее кучешкия живот в такъв случай, след като си позволява да наранява беззащитни същества – жертвата или палачът й?

„Кучешки живот” е необикновен роман, затвърдявайки мисълта на хората, че четириногите се пререждат.

Това е разказ за състраданието, предаността и приятелството. Очарователно забавен и проницателен, той ни повежда към отговора на един универсален въпрос: Защо сме тук? Учи ни, че любовта никога не умира и че всяко създание на тази земя се ражда със свое уникално предназначение. Романът би се харесал на широк кръг читатели, но неминуемо онези, влюбените в животните и най-вече в кучетата, биха заговорили на един език с автора и няма да останат разочаровани.

Сюжетът на романа е в основата на американския комедийно-драматичен филм „Кучешки живот” на режисьора Ласе Халстрьом. У. Брус Камерън е известен американски писател, колумнист, хуморист. Носител е на наградата „Бенчли” за хумор, а през 2011 г. е обявен за колумнист на годината в САЩ. Изключителна популярност му донася романът „Кучешки живот” (първа книга от едноименната поредица), който в продължение на година е в списъка на бестселърите на „Ню Йорк Таймс”.