Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

Кога очите ни действително са напълно отворени? Около този екзистенциален въпрос се завърта интригата в романа на Дъглас Кенеди – „Мираж“, в който главните герои – художникът Пол и съпругата му Робин, биват изгубени в пустинята Сахара. Романът е част от каталога на издателство „Колибри“, в превод на Надя Баева.

„Мираж“ ще ви изпрати на шеметно и екзотично пътешествие до Мароко, където влюбените Пол и Робин кацат, за да прекарат в чест на своята любов един незабравим месец. Наистина незабравим!

Пол е художник, чиито студентски живот е преминал в Казабланка и след близо 30 години той решава с новата си съпруга – счетоводителката Робин, да се върне в Северна Африка на една зареждаща почивка, по време на която той да нарисува няколко платна, а тя да упражни френския си.

Още с кацането си над пустинята обаче Пол се колебае дали не прави грешка, връщайки се на мароканска земя. Пол е бохем в истинския смисъл на думата – живее ден за ден, влюбен е в живота и страстта му към виното често бива оправдание за грешките, които прави, и най-вече за проблемите с финансите, които трудно може да контролира. Съпругата му Робин обаче, бивш журналист и действащ счетоводител, е неговия балансьор, който се грижи за парите му и за постоянните проблеми с данъчните. 40-годишната Робин има неуспешен брак зад гърба си и мечтата й е именно Пол, високият и хубав художник, по-голям от нея с цели 18 години, да бъде баща на първото й дете.

Привидно двойката ще прекара най-хубавия си месец в Мароко, а дълго време Робин ще се чуди мираж ли е това безмерно щастие, което изпитва още с кацането в арабската държава, или наистина това е действителността.

„Винаги съм възприемала щастието като мимолетно събитие – отделни моменти, когато житейската мръсотия бива отмита за няколко скъпоценни часа. Свободен си от страхове и проблеми, съпровождащи като подтекст всичко, което се опитваш да постигнеш. Лошото, когато сте двойка, е, че си преследван също от страховете и проблемите на партньора си. И ако има период, в който и двамата да сте извън досега на тъмните сили, които влачите подире си… то това е едно от редките сублимни съвпадения, когато искрено можеш да кажеш: Благословени сме.“

Щастието за Робин обаче не трае дълго и мираж и действителност започват да се преплитат по най-опасния за нея начин. На личния си имейл тя получава писмо с информация за съпруга си, която преобръща ваканцията й и всичко се превръща в привидение, делириум, кошмар. Робин открива, че Пол я е излъгал и проблемът в това е, че тя не може да се изправи пред лъжеца, което под парещите лъчи на слънцето я води към развинтени и хипотетични сценарии. Дали нещата които виждаме са зрими за всички около нас? Двамата се спречкват и художникът изчезва. В пустинята Сахара Робин започва да търси Пол или по-скоро започва да го преследва, тъй като той безспирно се появява пред нея: все така висок, с панталона си от лен, белите коси до раменете и тридневната брада.

В търсене на Пол Робин си задава един-единствен въпрос: „Не сме ли сами архитекти на нещастията си?“. Въпреки всичко обаче тя не избира да стои на едно място и да умре, а предпочита да скочи в приключението и да живее.

Дъглас Кенеди притежава невероятната способност да грабва читателското внимание от първата страница и да изненадва ред след ред с перфектно изградена фабула, насред чието повествование се открояват дълбоки психологически образи. Обратите в „Мираж“ са непредвидими, а романът сякаш е една безкрайна кулминация с невероятно темпо и брилянтен завършек. Книгата е напълно готова за големия екран, събрала в себе си есенцията на Мароко и тази на копнеещото за любов човешко съзнание.

Дъглас Кенеди е роден през 1955 г. в Ню Йорк. Следва в Дъблин, Ирландия, където след дипломирането си основава театрална трупа, а по-късно е поканен за ръководител на един от най-престижните ирландски театри – „Аби“. Тогава именно започва да пише, а на 28-годишна възраст се отдава изключително само на писателска дейност. През 80-те години излиза романът му „Живот назаем“ и му осигурява постоянно място сред най-продаваните автори на планетата. Книгите на Дъглас Кенеди са преведени на 16 езика, а през 2006 г. той получава най-високото литературно отличие на Франция – кавалер на ордена за литература и изкуство. Днес живее в Лондон с жена си и двете си деца.