Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

Къде е поставено първото камъче на Истанбул и кога се ражда градът на два континента, в когото са влюбени милиони? Романът „Мехмед Завоевателя“ на турския писател Недим Гюрсел е историческо пътуване във времето, което рисува пред читателите създаването на Истанбул и разрастването на мегаполиса през вековете. Книгата е част от каталога на издателство „Колибри“, в брилянтен превод на Розия Самуилова.

Недим Гюрсел се заема с нелеката задача в художествена форма да пресъздаде един от най-важните исторически моменти – завземането на Константинопол

Чрез романа си авторът съживява образа на Мехмед II Завоевателя, представяйки ключови моменти от живота му. Безспорно осветляването на исторически личности е сред най-трудоемкия писателски труд, но Гюрсел се е справил отлично с изграждането на такъв многопластов и легендарен владетел като Мехмед. Доказателства за това са десетките исторически източници и справки, които авторът е направил.

Още с първите редове в книгата си Недим Гюрсел омагьосва читателите си с неповторимата атмосфера край Босфора, наблюдавайки сливането на Средиземно и Черно море. Всъщност, „Мехмед Завоевателя“ е роман в романа, тъй като главният герой в нея, отседнал във вила край Босфора, събира мислите си над сложния процес да опише в книга живота на османския владетел.

Истанбул е неделима част от всеки турски сюжет

и в „Мехмед Завоевателя“ огромния мегаполис е сякаш постоянен главен герой. Търсейки авторско вдъхновение, писателят в романа постоянно обикаля из тесните калдъръмени улички, където пие чай в компанията на котки в запустели кафенета или пък слуша звука на миещите брега на Босфора вълни.

Неминуемо историята под формата на литература е възможно най-добрия начин да се навакса пропуснатото в училище.

В художествена форма и с безброй прелюбопитни подробности „Мехмед Завоевателя“ би заинтригувал не само почитателите на исторически романи, а и тези които обичат се пренасят в ориента. Книгата се радва на десетки преиздания от 1995 г. до днес.

Недим Гюрсел (р.1951 г.), знаково име в турската литература, от години живее в Париж, преподава в Сорбоната, носител е на многобройни европейски литературни отличия, кавалер е на френския Орден на изкуствата и литературата, на наградата на френския ПЕН-клуб, на Международната литературна награда за балкански писатели „Балканика“, а една от последните му книги – „Рисуван свят“ – е обявена за най-добър чуждестранен роман във Франция.