Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

Възхитителна, пленяваща, обсебваща вниманието книга! „Човекът от остров Луис” на Питър Мей е достойното продължение на „Черната къща”, което надгражда сюжета и образите, показвайки единствено безкрайния талант на автора да заплита умело интрига и да държи читателското внимание в напрежение до последната страница. „Човекът от остров Луис” е част от каталога на издателство „Колибри”, в превод на Деян Кючуков.

Писането на поредици е изключително опасно плъзгане по бръснача за авторите,

тъй като многократно дългоочакваните продължения са натоварени с очаквания, които в последствие не биват оправдани. С втората си книга от трилогията за остров Луис обаче Питър Мей умело успява да задържи придобитото темпо от „Черната къща” и дори развива качествата си на сладкодумен разказвач, хвърляйки читателите насред студения, мрачен и дъждовен остров Луис.

Понякога в книгите не е толкова важна историята, колкото начинът, по който е разказана тя. Питър Мей е от майсторите, които с отличителен стил рисуват оригинален сюжет, който трудно би могъл да бъде категоризиран жанрово, освен като добра литература.

Трилогията му за остров Луис се нарежда на криминалните лавици, но истината е, че талантът издига книгите му до недостижима височина, вплитайки в себе си оригинално изградени образи, библейски сюжети и вековни келтски традиции. Безспорно никой художник не би успял да нарисува по-добре студения северен шотландски остров от Мей, чиито книги са исторически, географски и културен гид на това пасторално късче земя.

„Човекът от остров Луис” е втора част от трилогията за острова

и е за предпочитане първо да се прочете „Черната къща”. В романа главно действащо лице отново е детектив Фин Маклауд, който след раздялата със съпругата си и напускането на полицията се завръща на Луис – това брулено от ветровете кътче на планетата, където животът е доминиран от вечно воюващите фракции на непримиримата протестантска религия; където мъжете и жените цял живот се борят да изкарат прехраната си или от земята, или от морето.

Орисията да бъде детектив обаче сякаш преследва Фин, тъй като съвсем неочаквано той бива въвлечен в разследване на ново убийство. На острова е открит мумифициран труп на човек, убит по особено жесток начин, който е изровен от торфените блата. Следите отвеждат към Тормод Макдоналд – възрастен фермер с напреднала деменция и баща на бившата любима на Фин, Маршели.

И в „Човекът от остров Луис” разковничето на мистериозното убийството се крие десетки години назад във времето. Питър Мей води повествованието в две сюжетни линии, като богатите ретроспекции са спомените на Тормод Макдоналд, чието детство е изпълнено със смърт, живот в сиропиталища и приемни семейства.

Книгата е вълнуваща не само заради криминалната история, а и заради великолепните препратки в миналото, които са написани по всички канони на вечния юношески роман

Загадките на остров Луис обаче не са разплетени – както тези от миналото, така и тези от настоящето. Феновете на Питър Мей не трябва да униват, защото благодарение на издателство „Колибри” продължението на интригуващата сага ще е на пазара на 19 май 2017 г.

Питър Мей (р. 1951 г.) е шотландски писател и сценарист. Книгите му се продават в милионни тиражи във Великобритания и по света. Трилогията за остров Луис му носи редица награди за литература в Европа и Америка.

А ето видео с впечатляващата атмосфера на острова!