Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

Интригуващ и актуален като поп песен от тазседмичната класация е психологическият роман „Коя беше Алис“ на британеца Т. Р. Ричмън. По изключително оригинален начин, посредством публикации в интернет и социалните мрежи, авторът разследва мистериозната смърт на 26-годишната Алис Салмън, чието мъртво тяло е открито да се носи по течението на реката. Книгата е част от каталога на издателство „Колибри“, в превод на Надя Баева.

Алис е амбициозна млада журналистка, кралица на печивата, бегач, отдадена на благотворителността и помощта на неоправданите, ентусиазиран пияч на текила и страстен почитател на социалните мрежи. В едно студено утро обаче тялото й е открито безжизнено в студената река.

Полицията е безсилна да разплете мистерията и месеци по-късно никой не може да каже дали Алис се е самоубила или е била убита

Със съдбата на Алис се заема преподавателят й от университета – Джереми Кук, който решава да открие убиеца й и да опише животa й в книга. Оказва се обаче, че Джереми е повече от добре запознат с Алис, тъй като освен с нея, преди години той е имал връзка и с майка й. Разследването му за Алис сякаш ще е последното смислено нещо в кариерата и живота му, тъй като професорът е диагностициран с рак, на фона на драматичното съжителство с жена, от която няма наследници и многократно я е наранявал именно заради Алис.

Какво остава след смъртта на един човек в 21 век, особено след смъртта на едно момиче, пристрастено към социалните мрежи?

Начинът ни на комуникиране се промени повече през последните 25 години – в рамките на един живот, – отколкото през последните хиляда. Интернет пренаписа правилата на живота. Доскоро хората не бяха нищо повече от няколко официални документа: акт за раждане, шофьорска книжка, брачно свидетелство и смъртен акт. Сега обаче сме на хиляда места: разпилени, но обхватно представени, дигитални, трайни и реални – някъде там за нас съществува огромно количество информация в социалните мрежи.

Именно това е акцентът в „Коя беше Алис“, като авторът показва разследването на смъртта й на база всичко онова, което е останало след нея в мрежата – профили във Фейсбук, Тутър, електронни писма, любими песни. Възможно ли е сглобяването на всички тези парченца да дадат важни отговори за нас? Не е ли парадоксално, че във времена, в които сякаш всичко е под строго наблюдение и всяко наше действие се филмира, последните стъпки на един човек могат останат незабелязани?

„Коя беше Алис“ е запомнящ се и интригуващ роман, който показва перверзията на човечеството, че светът се интересува от теб, след като вече те няма

Романът разглежда по изключително дълбок начин отношенията майка дъщеря, хвърля светлина и върху това до колко трябва да сме активни в интернет – с всичките ползи и недостатъци.

Т. Р. Ричмънд е журналист, печелил награди с материалите си за регионални и национални вестници, списания и уебсайтове. Живее в Лондон.