Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

Първокласен екшън на хартия! Роман, поглъщащ вниманието, с непредвидими обрати. „Тайната на орела” от израелеца Ерез Ахарони е шеметна и бързоразвиваща се история, която ще ви накара да прелиствате страниците, докато не стигнете неусетно до последната. Книгата е част от издателство „Колибри”, в превод на Богдан Русев.

„Тайната на орела” притежава всички качества да се хареса на любителите на екшън, трилъри и кримки

Добре структурираният и заплетен сюжет повлича читателското внимание и заинтригува още от първите редове. Книга, грабваща от началото, в чийто всеки следващ абзац тече действие. Безспорно ефектът на романа нямаше да е толкова силен, ако не бе яркият стил на автора, който с изключително четивното си писане ще ви накара да съжалявате, че „Тайната на орела” е само 300 страници.

Историята проследява едва няколко дни от живота на пилота от Израелските военновъздушни сили – Идо Барнеа. Той се превръща в жертва на могъща финансова компания, зад която стоят иранци, която цели да нанесе своя удар върху Израел. По време на рутинен полет над пустинята, самолетът на Идо отказва да приема неговите команди и той се разбива. Какво се случва след това? Инцидентът е поверен на службите на „Мосад”, оттам започват проверки, дебнене, игра на котка и мишка, няколко мистични убийства и една случайно пламнала любов.

Защо самолетът на Идо падна и кой стои зад това?

Докато всички в Израел си задават тези въпроси, то авторът ни пренася в Белгия, където тече паралелно действие с отвлечено еврейско момиче от иранци. Персийците разработват устройства за безпилотно управление на самолети и възможно ли е да пробият във военновъздушните сили на Израел?

„Тайната на орела” разглежда вековните отношения между войнстващите Израел и Иран, представяйки ясно кои са добрите и кои са лошите. Романът не натоварва с политика, но като тихо течение навява кой е врагът на Израел. На мястото на Иран можеше да е всяка друга държава, да бъде представена като лоша и желаеща да унищожи евреите, но националността на автора е категоричният отговор защо той е избрал именно иранците да бъдат лошите.

„Тайната на орела” би стояла перфектно на екран, заради стегнатостта на сюжета, непредвидимите обрати, бързоразвиващото се действие

В нея присъстват всичките компоненти на качествения екшън – добрите, лошите, няколко мистериозни убийства, пламналата любов между разследващ и разследван. Като недостатък на сюжета е нереалистично положителното развитие винаги доброто да побеждава злото, което за жалост е възможно само на хартия.

Ерез Ахарони израства в град Рамат Ган, Израел. Завършва обучението си като пилот в израелските военновъздушни сили през 1978 г. и участва в различни мисии. След като приключва със службата си, се насочва към юридическата професия и бързо се превръща в един от най-търсените израелски адвокати по търговско право. Основава и управлява международната адвокатска кантора. Собственик е и на американска адвокатска компания. Първата му книга, Half a Moustache, е публикувана през 2006 година. Следват „Тайната на Орела“ (2009) и Wildfire (2011).