Жоел Дикер, роден 1985 година в Женева, Швейцария

Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

Как се пише хитов роман? „Първата глава, Маркъс, е най-важната! Ако не я харесат, читателите няма да прочетат останалата част от книгата ви“. С тази поука Жоел Дикер започва бестселъра си „Истината за случая Хари Куебърт“, издаден у нас от „Колибри“, в превод на Росица Ташева. Правата за издаването са закупени от повече от 30 страни, а продажбите надвишават 3 000 000 екземпляра.

„Втората глава е много важна, Маркъс. Трябва да е ударна, смразяваща. Като юмручен удар.“

С подобни съвети към младите писатели е пълна книгата на Жоел Дикер, който е майсторски криминален роман и въпреки обема си от 550 страници, няма да ви остави безразлични, а с темпо, екшън и заплетени истории ще ви накара да го прочетете за няколко часа.

„Истината за случая Хари Куебърт“ разследва смъртта на едно безследно изчезнало 15-годишно момиче – Нола, което малко преди смъртта си изпада в любовна авантюра с главния герой на книгата – писателя Хари Куебърт.

Същевременно повествованието се води от Маркъс Голдман, който вече е издал един първи успешен роман, но изпада в творческа криза, неспособен да напише своя втори роман, който трябва да предаде на издателя си след няколко месеца.

Крайният срок наближава, когато се случва нещо съвършено неочаквано – неговият приятел и бивш университетски преподавател Хари Куебърт, един от най-уважаваните писатели в страната, е обвинен, че през 1975 г. е убил петнайсетгодишната Нола Келерган, с която е имал връзка.

Кой уби Нола Келерган?

Какво се е случило в Ню Хампшър през 1975 г.? Авторът Жоел Дикер ще ви пренесе в самотната къща на брега на океана, където Маркъс и Нола се срещат под звуците на чайките. С будна, жива и интересна пряка реч ще листите страница след страница, докато съзнанието ви ще подозира в убийството на Нола кой ли не от героите в книгата. Роман, поставен в криминалния жанр, но „Истината за случая Хари Куебърт“ е преди всичко книга за любовта – чистата, неопетнената, първата.

„Истината за случая Хари Куебърт“ е събрала в себе си най-добрите и важни сентенции за всички, които имат желание да се занимават с писане и литература. Жоел дава кратки, точни и ясни съвети към младите автори, учейки ги, че най-важното нещо е да умееш да падаш.

„Защото да пишеш книга, е като да си влюбен в някого – може да бъде много мъчително“.

„От кого се вдъхновявате за героите? От всички. Приятел, чистачката, служителя на гишето в банката. Но внимание: не самите хора ме вдъхновяват, а действията им. Привилегия на писателите е възможността да си уредят сметките с ближния чрез книгите си. Единственото правило е да не ги описват с имената им. Никога не използвайте собствените им имена – те са вратата, която води към съда и тормоза.“

„Писателите изживяват живота си по-интензивно от другите хора. Пишете, защото това е единственият даден ви начин да превърнете мъничкото и незначително нещо, наречено живот, в стойностно и удовлетворяващо преживяване“.

Жоел Дикер е роден в Женева през 1985 г. Завършил е право. Пише от дете. На 11 години основава списанието „Вестник на животните“. Първата му новела

„Тигърът“ печели награда за млад автор. За първия си роман „Последните дни на нашите бащи“ получава Наградата на женевските писатели. „Истината за случая Хари Куебърт“ е вторият му роман. Номиниран е за наградите „Гонкур“ и „Ентералие“. Удостоен е с Голямата награда за роман на Френската академия, с наградата „Гонкур“ на гимназистите и с наградата за призвание „Блюстейн-Бланше“.