Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

Защо са ни чувства, когато ни е страх да ги изживеем? Защо са ни мисли, когато ни е страх да ги изречем? Защо всъщност ни е живот, който се страхуваме да живеем и често пропиляваме заради нашето его? Проницателни философски размишления над егото и личността лежат в основната на петия роман на Лоран Гунел – „И ще откриеш съкровището в теб“, познат у нас с бестселърите си „Бог пътува винаги инкогнито“ и „Денят, в който се научих да живея“. „И ще откриеш съкровището в теб“ е част от каталога на издателство „Колибри“, в превод на Румяна Маркова и Венелин Пройков.

Лоран Гунел е абсолютна световна сензация и от години е сред най-продаваните автори на книги за духовност и самоусъвършенстване

В последния си роман „И ще откриеш съкровището в теб“ той противопоставя реализма срещу духовното посредством главните си герои – католическият свещеник Жереми и бизнес консултантката Алис. Двамата са приятели от детските години, но водовъртежът на живота ги повлича в различни посоки – Жереми се уповава на духовното, а Алис е заклет прагматик.

Докато един ден съдбата не само ги среща отново, а направо ги повлича по един и същи път. Свещеникът забелязва, че в църквата влизат все по-малко хора и той търси съвет именно от атеистката Алис – какво може да накара хората да прекрачат прага на храма? Задачата на Алис й се струва непосилна, надминаваща многократно нейните способности на консултант. Песнопенията в храмовете за нея са глуповати, проповедите пораждат чувство на вина, а и всичко останало в църквите й е отегчително до смърт.

„Който се самопредставя, не блести. Който се хвали, не се прославя“, Лао Дзъ

Алис започва едно дълго пътешествие през вековете на философията и религията. Започва да чете Библията и заветите на Лао Дзъ. Оказва се помежду им има много общи прилики, стигайки до заключението, че в разковничето на всяка проповед е отказването от Егото. Когато пожелаваме дреха, кола или каквото и да било друго, ние несъзнателно вярваме, че тази дреха, тази кола ще добавят нещо към онова, което сме, ще ни направят специални, интересни, ще ни придадат допълнителна стойност. Изобщо – ще засилят нашата идентичност. Разбира се, това е илюзия и източните вярвания, даоизмът, будизмът и индуизмът ни приканват да се освободим от желанията, да не търсим нашата стойност в материалното, защото човек не е това, което изкарва. Ние не сме нито дрехите си, нито сме тъждествени с финансите си.

„Няма по-голямо престъпление от стремежа към богатство“

В типичния си четивен и увличащ стил Лоран Гунел повежда читателите в едно пътешествие, търсещо отговорите на вечни въпроси и задаващи такива за модерния начин на живот, смисъла от постоянното гонене на цели и придобивки, преходността на всичко материално.

Лоран Гунел е френски писател и психолог, роден през 1966 година.

Експерт по личностно развитие и невролингвистично програмиране, преподавател в Университета в Клермон-Феран, той дълги години обикаля света и се среща с изключителни мъже и жени, специалисти в областта на човешкото поведение и вътрешното равновесие. Опитът му на изследовател, пътешественик и консултант е въплътен в световноизвестните романи „Човекът, който искаше да бъде щастлив”, „Бог пътува винаги инкогнито”, „Обезумелият философ”, „Денят, в който се научих да живея”.

Повечето книги на Гунел съчетават романовия сюжет с популярната психология, таланта на писателя със знанията на учения. По кристално ясен и изключително разбираем начин авторът ни запознава с някои основни страни на човешката психика, опирайки се на конкретни случаи, колкото измислени, толкова и близки до всеки от нас.