Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

Имате ли нужда от книга, която да ви накара да се усмихнете? Тогава посегнете към романа на Виржини Грималди – „Първият ден от остатъка от живота ми”, който ще ви изпрати на един няколкомесечен околосветски круиз, за който няма да ви е нужен билет. „Първият ден от остатъка от живота ми” е част от каталога на издателство „Колибри”, в превод на Красимир Петров. В България книгата излиза с оригиналната си корица!

Грималди потапя читателя в живота на 40-годишната Мари,

която е решила да изненада съпруга си по повод рождения му ден. И то как! Тя му е приготвила всичко: торта, гости, украса на апартамента, както и една специална изненада… След дълги години семеен живот, и то не толкова щастлив, тя е решила да започне на чисто и най-накрая да живее истински.

Мари си резервива билет за околосветски круиз

на който обаче не се приемат влюбени двойки, семейства и годеници, а единствено самотници. Тя пише бележка на съпруга си, че й е време за ново начало, изключва си мобилния телефон и поема сама на едно незабравимо пътешествие, оставяйки семейния живот в миналото.

На подобен круиз обаче е невъзможно човек да остане сам

На борда на кораба съдбата на Мари се преплита с тази на други две самотни жени – по-възрастната Ан и младата Камил. Трите лесно и бързо стават приятелки. В хода на приключенията си, понякога шантави, понякога тъжни, жените плачат и се смеят заедно, преживявайки незабравими моменти из целия свят.

В „Първият ден от остатъка от живота ми” Виржини доказва, че приятелството между жени съществува

Мари, Ан и Камил стават опора една на друга, помагат си да преодолеят клопките, които се изпречват на пътя ми. Грималди ни кара да усещаме възходите и паденията в живота на Мари, щастието й, страховете й за бъдещето, свързани с неверния съпруг и порасналите деца.

В книгата на Грималди читателят плава на круизния кораб, който прави своята околосветска обиколка и посещава великолепни туристически забележителности, смее се с комичните ситуации на героините, но и си задава сериозни въпроси. Като например,

„Трябва ли непременно да бъда с човек, за да не чувствам самота?”

„Първият ден от остатъка от живота ми” е идеалният неангажиращ роман, който би ви накарал да се отърсите от ежедневието. Грималди има изключително четивен стил: много кратки глави, история с темпо, живи диалози и действие, развиващо се в съвремието. Историята кара читателя да повярва отново в любовта, приятелството,  доброто и мечтите. И че в крайна сметка

никога не е късно да започнем начисто с надежда за едно по-светло бъдеще

Виржини Грималди, родена през 1977 година, не обича да говори за себе си, затова пък обича да пише още от дете, когато подарява собствени стихове за рождения ден на приятелчетата си. Понастоящем тя е известна блогърка – в Жена, сладка жена описва живота си, но и включва размисли и кратки разкази (за тази си дейност получава наградата E-crire Auféminin). Написва два хумористични романа в сътрудничество с две други писателки. Следват трите й романа, още първият от които „Първият ден от остатъка от живота ми“ придава ново измерение на известността й, превръщайки се в любимо четиво на всеки, който има нужда от „глътка кислород, и спечелвайки си възторжени читателски коментари, както и препоръката „да се прочете по спешност“.