Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

Гангестерски убийства, пране на пари, преразпределяне на наркопазари, гърмежи и преследвания. Това е само част от фокуса на „Кралицата на Юга” – брилянтно завършен криминален роман от Артуро Перес-Реверте. Книгата отново е на пазара у нас, преиздадена от „Еднорог”, в превод на Боряна Дукова.

Всеки запален читател на кримки би се уверил, че жанрът в литературата съвсем незаслужено носи етикета „лековат”.

„Кралицата на Юга” е изключително многопластов и богат роман показващ моженето на автора да създава истории по удивителен и пленителен начин.

„Кралицата на Юга” разказва живота на Тереса Мендоса,

която до вчера държанка на един от най-влиятелните наркобарони в Мексико, след смъртта му трябва да намери своя път в живота. Възможно ли е обаче да хване правилния и да се откаже от лесните пари и 5-звездния начин на живот? Тереса се спасява от убийците на любимия си, напускайки Америка и заживявайки в Европа. Не след дълго обаче ехото на миналото я застига и полека-лека от държанка тя се превръща в ключова фигура в преразпределението на наркопазара.

Реверте успява да създаде един реален женски образ,

без да прекалява с драмата и без да хиперболизира качествата на Тереса, умело превръщайки я в силна жена, която знае как да управлява лодката. Развитието на Мендоса следва напълно естествен ход, не я подминават нито любовите, нито перипетиите в живота

За възходящата й промяна обаче голяма полза изиграват книгите.

След като по време на трафик на дрога между Африка и Европа тя и любимият й са заловени, Тереса попада в затвора, където попада и на хора, и на „Граф Монте Кристо”.

„Кралицата на Юга” изобилства от детайлни описания на пътя на дрогата и живота на трафикантите от най-ниското ниво до най-високото. Реверте описва прецизно кучите синове в безмилостната борба за власт и пари, наркокартелите и приятелите им по високите етажи на властта и различните политически фракции, замесени в сивия сектор. За способността на Артуро да бъде толкова напоителен и подробен вина има дългогодишната му журналистическа кариера. В началото на 90-те години той води нощната програма с иновативна концепция „Законът на улицата” по Испанското национално радио, която дава поле за изява на многобройни персонажи от различни сфери на живота, сред които и престъпници. Като военен кореспондент от 1973 до 1994 г. предава въоръжените конфликти от Кипър, Ливан, Сахара, Никарагуа, Чад, Либия, Персийският залив, Хърватия, Босна и пр. В Източна Африка той изчезва за няколко месеца и оцелява като по чудо. Еритрея е споменавана многократно в романите и статиите му.

Не са много криминалните романи, в които освен екшъна, да блестят и с житейска философия. Реверте обаче е изключение и сякаш вкараната от него философия прави кримките му са далеч по-реални.

„Приятелите се доказват само ако те посетят в болницата, в затвора или на гробището.”

„За какво да сваляш най-хубавата женска, ако не можеш да се изфукаш пред всички приятели.”

„Когато живееш опасно, няма друг избор, освен да работиш честно. Това обаче пак не е гаранция, че ще свършиш зле.”

Има сложни романи, които дължат много на мнозина. „Кралицата на Юга” определено е такъв и Реверте признава, че за да изгради толкова жив и достоверен сюжет се е консултирал с десетки хора, които по някакъв начин вземат участие дали в трафика на дрога, дали в борбата с него. С намигване „Кралицата на Юга” перфектно би паснала и като учебник за начинаещи трафиканти на дрога – с цялата проверена и изложена в нея информация.