Автор: Никифор Радев; knijarnica-anglia.com

Йоаким Зандер се завръща пред българските читатели с поглъщащ нов роман – „Кварталът”, в който шведът вплита ударен съвременен сюжет, намесващ агенции за сигурност, лобисти, руски дипломати, бойци от „Ислямска държава“ и улични банди. „Кварталът” е част от каталога на издателство „Колибри”, в превод на Мария Николова.

Литературата е сред най-добрите проводници на актуални теми

и читателите не трябваше да чакат дълго, за да прочетат роман за объркан млад мъж, вербуван да влезе в редиците на Ислямска държава. Йоаким Зандер е заплел интересен и достоверен сюжет, който ще ви развълнува и ще ви държи в напрежение до последната страница. „Кварталът” не е типичният скандинавски трилър, това е поредният роман на Зандер, в който действието препуска от една държава в друга, от Западна Европа в Близкия изток.

„Кварталът” поставя в центъра на повествованието Ясмин и Фади, брат и сестра, чието семейство преди години емигрира в Швеция.

Предателство от страна на Фади обаче кара сестра му Ясмин да напусне стокхолмското предградие Бергорт и да започне нов живот в Ню Йорк, работейки за една от най-престижните маркетинг агенции. И докато всичко около новото начало на Ясмин изглежда обещаващо, една сутрин тя получава есемес, че брат й е заминал за Сирия, включвайки се в редиците на Ислямска държава, и вероятно вече е убит. Опустошена, Яс решава да се върне в Стокхолм, за да разбере какво се е случило с Фади.

„Кварталът” е построен от разказа на Ясмин и Фади, но централно място заема в романа и изследователката Клара Валдеен, позната на читателите от първия трилър на Зандер – „Плувецът”. Клара работи в организация за правата на човека и съдбата й се преплита с тази на отчаяно търсещата брат си Ясмин. Валдеен е единствената свързваща нишка между двата романа на писателя, така че „Плувецът” и „Кварталът” могат да се четат и самостоятелно.

Романът на Зандер е експлозивна история за загуба, джихад,

правителствени агенции, шпиони и човекът, хванат на тясно. Разказана през призмата на тримата основни герои, читателят не може да предвиди финала, оставяйки му единствено възможността да се надява за най-доброто и да се страхува от най-лошото.

Йоаким Зандер, роден 1975 година, е шведски писател, доктор по право на Маастрихтския университет. Работил е в Европейския парламент и в Европейската комисия в Брюксел. Дебютният му роман „Плувецът“ (2013) се превръща в световен бестселър и е издаден в над трийсет страни. Вторият му роман „Orten“ (2015) – самостоятелно продължение на „Плувецът“ – го утвърждава като един от най-силните гласове в скандинавската криминална литература.