Автор: Никифор Радев; knijarnica-anglia.com

Литературата няма нужда от сензационни сюжети, а от добри автори и израелката Цруя Шалев е великолепното доказателство за това. От една на пръв поглед клиширана и описвана хиляди пъти история братовчедката на Меир Шалев успява да превърне в блестящ шедьовър, продаден само в Германия в над 1 милион копия. У нас книгата е част от каталога на издателство „Жанет-45”, в превод на Наташа Колевска-Куртева.

„Любовен живот” на Цруя Шалев

описва историята на млада омъжена жена, въвлечена в необуздана любовна връзка с възрастен мъж, който е, както изглежда, стар семеен приятел. Връзката им започва бурно, изпълнена с еротика, безумие и обсебеност. Яаара изпада във водовъртежа на дълбоко стаени, но измъчващи я чувства и мисли. Тя става жертва на собствения си тревожен вътрешен живот и всичко, което й се случва, изглежда като една безкрайна халюцинация.

На пръв поглед историята за влюбена жена в по-възрастен мъж звучи клиширано

изтъркано, вече милион пъти разказано. И тогава идва стилът на Шалев, която от първия до последния ред в дълги изречения и неизнесена пряка реч ще ви разказва за един любовен живот, в който няма любов, а читателите ще се питат любов ли е несподелената любов или мъчение?

Книга с подобен уклон на чувствата се пише само след преживени събития.

„Любовен живот” се превръща в тълковен речник на Стокхолмския синдром в 300 страници и едно напомняне, че всеки от нас има някъде там в сърцето си една неизживяна или несбъднала се докрай любов, която винаги ще човърка, дори когато се чувстваме най-щастливи.

В продължение на четири месеца „Любовен живот” оглавява класациите на Израел

и с бурно одобрение е публикуван на двадесет и пет езика. Хипнотичен и страстно тревожен, романът пресъздава крайно субективния свят на обсебения любовник и въвлича читателя във водовъртеж от емоции, едновременно привличащи и отблъскващи, от който не можем да се откъснем.

Цруя Шалев е израелска писателка, авторка на няколко бестселъра. Родена е на 13 май 1959 г. в кибуца Кинерет. Има магистърска степен по библейски изследвания и работи като литературен редактор на издателство „Кешет”. На 29 януари 2004 г., докато се прибира към дома си в Рехавия, Йерусалим, след като е взела детето си от детска градина, палестински атентатор-самоубиец извършва бомбен атентат в градския автобус № 19, покрай който тя преминава. Отнема й четири месеца да се възстанови от раните си. Женена е за Аял Меггед, син на писателя и драматург Ахарон Меггед. Неин братовчед е писателят Меир Шалев.