Корицата на английското издание на “Новото фамилно име”

Автор: Никифор Радев; knijarnica-anglia.com

Цял живот обичаме някой и така и не разбираме кой е той наистина! Сложните взаимоотношения между партньорите, след встъпването им в брак, са в центъра на романа „Новото фамилно име” на брилянтната писателка Елена Феранте. Книгата е блестящото продължение на „Гениалната приятелка” и втора книга от четирилогията „Неаполитански романи”, чиито сюжет проследява в изключителна дълбочина бурното приятелство между Елена Греко и Рафаело Черуло. „Новото фамилно име” е част от каталога на издателство „Колибри”, в превод на Вера Петрова.

Лила и Елена израстват в бедните предградия на Неапол през 50-те години;

едната – дъщеря на обущар, другата на портиер. Годините им в началното училище са белязани от постоянна конкуренция: коя знае повече, коя от двете повече чете и има по-големи шансове да продължи образованието си. Искрата на познанието гори и в двете, но Лила избира да заложи на красотата и чара си и рано встъпва в лоното на брака, на пръв поглед придобивайки мечтаното богатство и охолен живот, внимателно наблюдавана от приятелката си.

„Новото фамилно име” следва хронологията на историята и започва със сватбата на Лила и Стефано, с която завършва предишния роман. Младото семейство се мести в новия дом и така Лила напуска бедняшките покрайнини на Неапол, оставяйки зад себе си семейство, Елена и приятели, превръщайки се в тийнейджърска възраст в госпожа Карачи. Още в първия ден на семейния си живот обаче тя се чувства изолирана в новия квартал, затворена в модерния си апартамент, а съпругът й започва да издевателства над нея.

Художник на корицата: Стефан Касъров, изд. “Колибри”

След задомяването на Лила и замогването й, физическата връзка с приятелката от детинството й – Елена, започва да се разпада. Ако в „Гениалната приятелка” авторката разглеждаше брилянтно отношенията между две подрастващи момиченца, то в „Новото фамилно име” Елена Феранте поставя на фокус отношенията мъж-жена. Любов ли е обаче влюбването? Възможно ли е да се създаде стабилен съюз, вследствие на увлечение, когато сме все още млади и изпитваме любовни трепети за първи път?

Коя от двете се справя по-добре в живота,

е основният въпрос в „Новото фамилно име”: дали Елена, която се бори с бедността, но упорито продължава да учи, или Лила, която загърбва учението, за да се отдаде на охолен семеен живот? И, въпреки че всяка от тях смята пътя на другата за по-успешен, то за читателя става ясно, че младостта на Елена и Рафаела е изпълнена с болка, която им помага да пораснат.

Историята на Елена Феранте продължава да е обсебваща,

а погледът й над човешките взаимоотношения – все тъй дълбок и правдив. Въпреки привидната липса на завръзка, кулминация и край, всяка страница на романа е наситена с интриги, обрати и житейска философия, а читателят сам стига до извода, че след многото празни обещания, предателства и лъжи, животът има последната дума!

Елена Феранте, вероятно родена в Неапол през 1943 г., италианската писателка, може би пишеща под псевдоним, общува с читателите си само чрез своите издатели, които се боят, че ако разкрият самоличността й, тя ще престане да пише. Тя е автор на 9 романа. Свръхуспехът обаче настъпва, когато поставя началото на неаполитанските си романи със световния бестселър „Гениалната приятелка” (ИК „Колибри“, 2016), номиниран за международната дъблинска литературна награда, от който за по-малко от две години са продадени 5,5 милиона екземпляра! През 2016 г., когато излиза „Новото фамилно име“, втората книга от неаполитанската тетралогия, сп. „Тайм“ включва авторката в списъка на стоте най-влиятелни личности. А „Историята на изгубеното дете“, четвъртият роман от поредицата, е удостоен със Златен медал на Независимите издатели и е номиниран за Ман Букър Интернешънъл. Две от книгите на Феранте са филмирани. Подготвя се телевизионен филм от 32 серии по тетралогията с главен сценарист писателят Франческо Пиколо.