Шавиер Бош, роден 1967 г.

Автор: Никифор Радев; knijarnica-anglia.com

Има десетилетия, през които не се случва нищо, и седмици, през които се случват десетилетия. Особено когато говорим за силна и изпепеляваща любов! Именно за такъв миг от живота на Жан-Пиер и Паулин се разказва в романтичния роман „Някой като теб” на каталонския писател Шавиер Бош. „Някой като теб” е част от каталога на издателство „Колибри”, в превод на Елица Попова.

Любовта идва без да пита и испанката Паулина се уверява в тежестта на тази крилата фраза на сватбата на любимата си братовчедка в Париж, където отива сама, заради страха от летене на мъжа й. На масата за гости без половинки Пау попада на магнетичния Жан-Пиер, 40-годишен ерген и бохем, страстен почитател на живота, изкуството и колекционер на книги за пеперуди. Дали един танц, ужким на шега, няма да промени живота им?

Паулин е само за четири дни в Париж, но ни най-малко иска да притеснява братовчедка си в първите часове на семейния й живот. Непознавайки никого в града на любовта, тя решава да прекара част от времето си именно в компанията на Жан-Пиер, който се оказва повече от интересен събеседник, жива енциклопедия с любопитни факти, трупани дълги години, вследствие на безброй пътешествия.

Жан-Пиер и Пау тръгват на романтична разходка из Париж, посещават кафенетата, в които редовно е пил еспресо Ван Гог, а Сартр е писал романите си. Двамата странстват из уличките, които още пазят спомените на велики френски творци, оставили ярък отпечатък в световната култура. И помежду им пламва онази химия, която не се обяснява и изговаря, а се чувства. Час подир час, времето на Паулин изтича, и тя трябва да се върне в Барселона, да загърби романтиката на Париж и да се превърне отново в домакиня и майка. Дали любовта не е по-сладка, когато е за кратко, защото ако нямаше срок на годност, и тя като живота, би била много отегчителна…

Художник на корицата: Боряна Красимирова; изд. „Колибри“

Паулин оставя аферата си с Жан-Пиер в миналото, но продължава да го таи в сърцето си. Тя обикаля различни държави по цял свят, влизайки в книжарници и пъхайки бележки в книгите за пеперуди, надявайки се, че един ден Жан-Пиер ще се озове на същото място, ще отвори същата книга и ще намери посланието й. Както винаги обаче съдбата си играе свои собствени игри и години по-късно един шофьор на лондонски автобус ще открие визитката и адреса на Паулин, само че вместо да открие нея, ще се натъкне на дъщеря й – Джина, която тъкмо се изнася от бащиния дом.

„Някой като теб” е оригинално замислена история, която ще ви кара да се усмихвате на всяка страница, заради къде комичните, къде драматичните обрати в сюжета. Някои части от романа буквално може да се ползват за културен и туристически гид на Париж, тъй като по прелестен начин са описани страхотни забележителности на френската столица.

Каталонецът Шавиер Бош, роден 1967 година, е утвърден журналист и писател. Името му се свързва с водещи печатни и електронни медии, основател е на успешни периодични издания, телевизионни и радиопрограми. На белетристичното поприще се изявява като автор на кратки разкази и романи, спечелили интереса на читателите и на критиката. Носител е на наградата за литература на каталонски език „Сан Жорди“ (2009). За „Някой като теб“ (2015) получава престижното отличие „Рамон Люл“.