Теа Денолюбова, автор на „Черно на бяло“

Автор: Никифор Радев; knijarnica-anglia.com

Книгите са една от най-добрите сцени, на които можем да се срещаме с хора на изкуството, а освен шума от разлистването на страниците, в умовете ни звучат и гласовете на нашите любими актьори. Точно такова е томчето „Черно на бяло”, в което авторката Теа Денолюбова с памук тършува из душата на обичания от поколения българи актьор – Христо Мутафчиев. „Черно на бяло” е част от каталога на издателство „Колибри”.

„Черно на бяло” не е типичната биографична книга, която започва с „Христо Мутафчиев е роден в Карлово през 1969 година”. В най-общи щрихи изданието е изповед по различни теми, зададени от авторката. Формата на разговор обаче не е строго и последователно интервю, тъй като Денолюбова често изпада в размишления и обяснения за личността на Мутафчиев, ставайки ясно, че те са роднини – сестра й Елица е съпруга на актьора.

Дизайн на корицата: Тодор Манолов; изд. Колибри

Ицо, както често авторката нарича събеседника си, е изключително сладкодумен и откровен пред нея. Мисълта му върви леко, словоохотлив е, обича да бъде провокиран, всяка следа от лаконичност е останала много далеч. Говори без излишни приказки, винаги по същество, без дълги прелюдии към същественото. Връща се в спомените си от детството – за най-милите моменти с дядо си, с колелото, преяждането с луканка, връща лентата назад и за срещата си с мечка, която завършила с пълни гащи.

Черно на бяло” е изключително интимна и честна книга, в която Мутафчиев разказва за най-големите любови в живота си, все жени: дъщеря си Ая, втората си съпрута Елица и покойната си майка Драга, която почина в началото на тази година, докато актьорът е работил върху книгата. Неминуемо в нея присъстват и размисли за смисъла на живота и смъртта, следите, които инсултът е нанесъл в жизнения му път, желанието прахът му да бъде разпръснат над карловския водопад.

„Имам тайни, скрити чувства нямам. Ще си ги отнеса с разпръснатия прах над карловския водопад. Те не са важни за света около мен. Биха наранили. Нищо, което би наранила, когото и да е, не би трябвало да бъде изговаряно.”

Теа Денолюбова е завършила арт дирекшън и реклама в Европейския институт по дизайн, Милано. Организатор е на фестивала за писане за сцена и екран „From Page to Stage“ във Варна и главен редактор на онлайн изданието „АртАкция“. Автор е на книгите „Сложи ме на пауза“ и „Боян“.