Мег Уолицър, родена 1959 г., Бруклин, Ню Йорк

Автор: Никифор Радев; knijarnica-anglia.com

Половото равенство е химера, която едва ли някога ще избледнее най-вече заради предимството, което по природа мъжете имат на старта с жените. „Съпругата” на американската писателка Мег Уолицър е брилянтен разказ с фенимистични нотки за живота на една омъжена жена, чиито плещи вече не издържат на дългогодишния товар. И когато тя, главната героиня Джоан, решава, че е време за промяна в статуквото, то оказва се e твърде късно, дори безсмислено, че и болезнено. „Съпругата” е част от каталога на издателство „Колибри”, в превод на Надя Баева.

Повечето хора са наясно какви борци са жените, как кроят планове, рецепти, идеи за по-добър свят и често те им убягват по пътя към детското креватче посред нощ, към супермаркета или към кухнята. Възможно ли е жените да постигат същите успехи като мъжете? В романа си Уолицър заключва, че нерядко съпругите губят бъдещето си, докато лъскат пътеката, по която мъжът и децата им се придвижват необезпокоявани през живота; и че всяка съпруга има нужда от съпруга!

Корица: Стефан Касъров; изд. Колибри

Книгата на Мег Уолицър ни пренася в средата на 20-и век в едно успяло американско семейство: мъжът е известен писател с няколко бестселъра зад гърба си, жена му върти успешно домакинството и е винаги усмихната до него, радват се на три пораснали деца. Романът започва с полет към Финландия, където Джо, израснало без баща хлапе в Бруклин, трябва да бъде удостоен с изключително престижна награда за цялостно творчество. В този момент обаче съпругата му Джоан дооформя мислите си, с които ще сложи край на дългогодишния си брак с него.

„Съпругата” е разлистване във вътрешния свят на една несигурна, грижовна, премълчала и изтърпяла много неправди жена, загърбила себе си напът към семейното щастие. През целия си живот Джоан се терзае от необяснима вина, заради която търпи изневерите на съпруга си, съзнателно прави избора да се превърне в негова сянка, не спира да го бута към върха. Интелигентността й я спира да е нахална. С течение на годините обаче, в есента на техния семеен живот, гневът в Джоан се пробужда, тя иска да обърне гръб на Джо, да му покаже, че без нея той е кръгла нула – остарял, сам, неспособен да създаде каквото и да е… И изведнъж, отприщила дълготаения си гняв, животът поставя Джоан в още по-неподходяща позиция: показва й, че всичко е преходно на този свят, утежнява вината й, без да й даде никакъв хоризонт.

„Съпругата” е много повече от разказ за бита на мъж и жена, решили да увековечат любовта си и закономерните боричкания помежду им през годините, придружени с множество компромиси. Романът ни потапя в стереотипите, с които една жена трябва да се пребори по пътя към върха, хвърля светлина към първите литературни колоси в рокля от среда на 20-и век. Това е забавно-мъдра история за онзи критичен момент, в който съзираме ироничната усмивка на съдбата. Защото понякога именно животът, за който сме се борили и който сме смятали, че искаме, е точно това, от което трябва да се откажем, за да продължим напред.

Мег Уолицър е родена на 29 май 1959 година в Бруклин, Ню Йорк. Автор на бестселъри. Дъщеря е на романистката Хилма Уолицър, баща й е психолог. Друга нейна книга, издадена в България, е „Белжар”.