Андрю Шон Гриър, писател

Автор: Никифор Радев; knijarnica-anglia.com

Пътуването като бягство от действителността е може би най-популярната терапия на проблемите в 21 век! Но можем да пътуваме из целия свят и стоейки вкъщи, със забавна и любопитна книга, каквато именно е „Прекрасният живот на Артър Лес” от Андрю Шон Гриър. Главният герой в нея предприема импулсивни пътешествия до различни точки на света, за да избяга от проблемите на ежедневието. Романът е носител на престижната награда „Пулицър”, в категория белетристика за 2018-а година. „Прекрасният живот на Артър Лес” е част от каталога на издателство „Колибри”, в превод на Паулина Мичева.

Корица: Стефан Касъров; изд. Колибри

Андрю Шон Гриър признава, че е започнал книгата си с идеята да напише изключително сериозен роман. Близо година обаче ступор обземал мислите му, щом седнел пред компютъра и трябвало да пише за тъжния живот на един застаряващ и самотен американец – героят на книгата му, Артър Лес. Спасението за романа на Гриър дошло, когато той категорично решил да превърне дефекта в ефект и да покаже с огромна доза хумор забавната страна на остаряването и самотата. Вероятно заради това читатели на „Прекрасният живот на Артър Лес” споделят, че се смеят на историите на героя, докато не им секне дъхът.

Протагонистът в „Прекрасният живот на Артър Лес” е неуспешен писател, който с кълбо от нерви в стомаха очаква петдесетия си рожден ден. И дни преди заветния празник в пощата му пристига покана за сватба… от бившия му приятел, с който са живели 9 години. Артър не може да присъства на сватбата – би било твърде неудобно и позорно, но не може да каже и не на поканата – отново ще изглежда в очите на бившия си като победен. Именно заради това той решава да се отдаде на работа и околосветските литературните турнета се оказват неговото спасение.

От Франция до Индия, през Германия, Мароко, та чак до Япония, читателят ще пътува с Артър Лес, който ще изживее спомени за още един живот, само и само, за да се спаси от кошмара на миналото. „Прекрасният живот на Артър Лес” е забавно четиво, забавно по интелигентен начин, написано с изтънченост и липса на грубост, въпреки деликатните теми – нуждата от обич в късна възраст при един хомосексуален мъж. Именно от там дойде и изненадата, че книгата бе удостоена с „Пулицър”, тъй като романът е много, много по-различен от всички други, печелили досега.

Андрю Шон Гриър е автор на пет художествени произведения, включително бестселъра The Confessions of Max Tivoli („Изповедите на Макс Тиволи”). Печели „Пулицър” за литература за 2018 г. с романа си „Лес”. Живее в Сан Франциско и Тоскана.