Настоящата класацията показва 12-те най-продавани заглавия в онлайн магазин Книжарница Англия за 2019 година. Противно на ширещото се мнение, че българските автори са в застой, то истински бум по продажби бележат техните книги, които заемат цели 9 позиции в подреждането. Само за 2 месеца (ноември и декември) изданието „Алманах. История на българщината” успя да изпревари по продажби всички останали книги, които се търсеха през годината, и така се нареди на челната позиция. Книжарница Англия имаше ексклузивни права от издателство „Буктрейдинг” да разпространява официалния „Алманах”-а на територията на Великобритания.

Второ място в класацията заема книгата „Режимът” от Атанас Узунов, като отново сайтът www.knijarnica-anglia.com има ексклузивни права* за разпространение от автора на територията на Англия, Шотландия и Северна Ирландия.

През изминалата година най-продаваните продукти са самоучители, учебници и речници по английски език, както и книги за самопомощ в различни сфери.

Заемайки трето място, най-търсената и продавана книга в разделите „Проза” и „Българска литература” за втора поредна година е „Стопанката на Господ” от Розмари де Мео, за която Книжарница Англия отново има ексклузивни права* за разпространение.

Какво означава ексклузивни права? – В България авторите разпространяват изданията си сами, отказвайки продуктите им да се продават във физически и онлайн книжарници, позволявайки единствено в чужбина, доверявайки се на нас, да им продаваме изданията.

Благодарим на всички издатели и автори, с които си сътрудничехме успешно през изминалата година. С пожелания за успешна 2020-а и още много хубави книги!

Ето и пълната класация:

 1. „Алманах. История на българщината от Пламен Павлов, Милко Палангурски” – изд. „Буктрейдинг”
 2. „Режимът” от Атанас Узунов – изд. „Стевия фор лайф”
 3. „Стопанката на Господ” от Розмари Де Мео – изд. „Наричане” ЕООД
 4. „Аз съм българче. Стихотворения” – изд. „Софтпрес”
 5. „Английски за българи” от Румяна Благоева – изд. „Софтпрес”
 6. „Чернобилска молитва” от Светлана Алексеевич – изд. „Парадокс”
 7. „Лейди Гергана” от Цветелина Цветкова – изд. „Пощенска кутия за приказки”
 8. „Живот в скалите” от Мария Лалева – изд. „Книгомания”
 9. „Падение и спасение” от Весела Тотева – изд. „Жанет 45”
 10. „Татуировчикът от Аушвиц” от Хедър Морис – изд. „Рива”
 11. „Всичко започна на Коледа” от Джени Хейл – изд. „Хермес”
 12. „Топ мистериите на България” от Слави Панайотов – изд. „Оз букс”