Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

Дългоочакваният финал дойде! Третата, завършваща част от поредицата на Питър Мей за остров Луис, поставя в шах и мат читателя с пешката, разплитайки и последния възел от живота и детството на Фин Маклауд. Питър Мей отново ни повлича в едно интригуващо приключение из природата и историята на Шотландия, където мъртвите оживяват, за да си разплатят старите сметки. „Шахматните фируги” е част от каталога на издателство „Колибри”, в превод на Деян Кючуков.

Читателската общност трябва да изкаже благодарност към издателство „Колибри”

което в рамките на два месеца успя да издаде една от най-популярните трилогии в цял свят, продала милиони копия в над 30 страници. „Черната къща”, „Човекът от остров Луис” и „Шахматните фигури” излязоха в абсолютен синхрон, уникално художествено оформление на кориците и блестящ превод на Деян Кючуков за период, в какъвто никога досега трилогия не е била издавана в България.

„Шахматните фигури” е заключителната част на завладяващата трилогия за детектив Фин Маклауд. Питър Мей отново поставя шотландеца в центъра на повествованието си, като и в тази част Фин трябва да се пребори с мрачните сенки от миналото.

Фин решава да отвори нови глава в живота си

и напуска Единбург, за да се върне обратно към утробата на своя роден остров, където е роден – в търсене на онова, което някога е бил. Детективът единствено знае, че промяната е необратима и е започнала в деня, когато неизвестен шофьор отнема живота на малкото му момче на една единбургска улица. В този първи ден от новото си битие Фин си дава равносметка колко много се е променил животът му за няколко месеца и как вече всичко е безвъзвратно изгубено – жена, дете, кариера на инспектор в централния полицейски участък на Единбург.

В „Шахматните фигури” Фин е натоварен с разследването на бракониерство в района, което придобива застрашителни размери. Работата му го отвежда при Уистлър Макаскил, близък негов приятел от тийнейджърските години и пазител на дълго прикривана тайна.

В заключителната част на трилогията си обаче Питър Мей е решил да поднесе на читателите си двойна доза загадки

от Хебридските острови, тъй като Фин Маклауд ненадейно се натъква на паднал самолет преди години, в чиято кабина трупът е на негов приятел от детството.

В крайна сметка писателят ни казва по един много деликатен и правдив начин, че няма възможност да върнем отново напусналите този свят хора. Стрелките на часовниците не могат да се отместят назад и този, който си е отишъл продължава да съществува единствено в паметта на другите. До момента, в който от земята си отидат и те, и не остане никаква следа от него, освен костите му в земята.

Посредством сладкодумния си стил и умението да преплита повествованието ту като крими роман, ту като блестяща юношеска сага

Питър Мей за пореден път ни връща в детството на Фин, където се корени разковничето на всичките му въпроси в настоящето. И в „Шахматните фигури” персонажите са все така интригуващи и колоритни, а остров Луис не спира да ги брули със своите студени ветрове и суграшица.

Питър Мей, роден през 1951 година, е шотландски писател и сценарист. Книгите му се продават в милионни тиражи във Великобритания и по света. Трилогията за остров Луис му носи редица награди за литература в Европа и Америка.

„Черната къща“ – първата част от поредицата, – която излиза най-напред във Франция, е определена от вестник „Юманите“ като „шедьовър“. Тя му спечелва няколко отличия, сред които Наградата на френските читателите „Сезам“ за най-добър криминален роман за 2011 година, „Книга на годината“ 2011 на британския сайт за криминална литература и трилъри Crime Thriller Hound, както и американската награда „Бари“ за криминален роман на годината за 2013-та.