Анна Ким; родена 1977 г. в Южна Корея

Автор: Никифор Радев; knijarnica-anglia.com

Човек никога не разполага с достатъчно време, за да научи как се напуска живота; дали да се отнася към смъртта негостоприемно, с неголяма любезност, или пък умирането хитрува със сигурността, за да може да нанесе неочаквано удара си. В романа си „Замразеното време” корейската писателка Анна Ким описва емоционалните щети, които войната оставя върху нас. Книгата е носител на Награда за литература на Европейския съюз за 2012 година. „Замразеното време” е част от каталога на издателство „Колибри”, в превод на Жанина Драгостинова.

Романът на Анна Ким разказва за търсенето на Фахрие, която изчезва по време на Косовската война през 1998-1999 година. Написан е под формата на интервю и авторката споделя, че е направила десетки изследвания, за да завърши книгата си. Предполага се, че младата жена е отвлечена от Тигрите на Аркан – паравоенни групи, които работят по поръчка, пленявайки хора, връщайки ги срещу огромни откупи от близките им.

Корица: Стефан Касъров; изд. „Колибри“

Години по-късно, съпругът на Фахрие – Луан, се заема с издирването й,

чудейки се може ли трупът й да бъде намерен сред стотиците жертви, сред осеяните с безброй тела общи гробове. Луан се допитва до международния комитет на Червения кръст и участващите в издирванията на жертви национални дружества, които подготвят специален каталог, в който са събрани подробни данни за жертвите на войната.

В хода на издирването Луан открива останките на Фахрие и „Замразеното време” започва да ни нашепва, че само настоящето е от полза; миналото никога не спира да го има, то е вечно и безполезно. Миналото е условие за настоящето, а всичко преживяно се превръща в минало в момента, в който се преживява.

Кому принадлежи смъртта?

Анна Ким заключва, че Факрие няма право дори да задържи смъртта като единствено свое притежание. Умирането не й принадлежи, смъртта принадлежи на почерненото семейство, на близките и приятелите в траур; мъртвецът е нищо друго освен покойник, гробът е неговият дом, а гробището – адрес. Мъртвите също живеят; те продължават да се лашкат в нашите мисли, съществуват, докато споменът за тях тлее в нас.

Анна Ким, родена през 1977 г. в Южна Корея, от съвсем малка живее с родителите си в Западна Германия. Следва философия и театрознание във Виена. След кратък престой в Лондон се установява в австрийската столица. „Замразеното време“ е вторият й роман, за който получава наградата „Хайнрих Трайхл“ на Австрийския Червен кръст, литературната стипендия „Елиас Канети“ и Наградата за литература на ЕС за 2012 г.