Алис Уокър, родена 1944 г,

Автор: Никифор Радев; knijarnica-anglia.com

Близо 40 години след издаването на „Пурпур”, романът на Алис Уокър, спечелил „Пулицър” през 1983 година, излезе и на българския книжен пазар. Разглеждайки сериозни теми като равноправие, сексизъм, робство, расизъм, търсене на бог и прочие, книгата се появява изключително навреме у нас, напомняйки ни колко дълъг и труден всъщност е пътят към създаването на здравомислещо общество, норми и порядки. И че подобни романи вече са се превърнали в класика, не само заради милионите си продадени бройки, а най-вече заради съдържанието си, което до ден днешен звучи повече от актуално. „Пурпур” е част от каталога на издателство „Ориндж букс”, в превод на Надежда Розова.

„Пурпур” започва с цитат на великия Стиви Уондър и пренася читателя в американския юг с разказа на 14-годишната Сили, която в кратки писма до бог, описва трудния си живот на цветнокожо момиче – тежка физическа работа от сутрин до вечер, сексуално насилие от страна на баща й, немотия. Сили ражда деца, които е принудена да изостави. Късметът никога не е на нейна страна, сестра й Нети успява да се спаси от домашния терор, а Сили остава да търпи вкъщи издевателствата на пастрока си и да обгрижва любовниците му.

Корица: Живко Петров; изд. Ориндж букс

Романът на Уокър излиза от рамките на клишето за нещастното и потъпкано вкъщи момиче, когато Сили завързва любовен романс с партньорката на пастрока си и се изнася да живее в нейната къща. Паралелно с това, сестра й Нети заминава като помощница на мисионери в Африка, които се грижат за развитието на местно племе.

„Пурпур” е роман, който брилянтно потапя читателя в капсулираното общество на цветнокожите в средата на миналия век – принуждаването им да бъдат роби и слуги; липсата на здравеопазване и справедливост, заради цвета на кожата им; изолирането им от белите; магазините само за „черни”. И ако си отхвърлен от всички и отвсякъде, какво друго ти остава, ако не бог?

В романа на Алис Уокър, определян през годините от критиката като теологични произведение, са поставени по интересен начин въпросите: какво е бог и кой всъщност е Бог? Авторката, самата тя цветнокожа, предава легенди за зараждането на бялата раса; излага доказателства за цветнокожия произход на Исус, свързани с описани в Библията ситни къдрици по главата му; предвещава на практика вечен конфликт между белите и черните хора.

В същината си „Пурпур” е философски роман, който задава един от най-екзистенциалните въпроси на човечеството: защо се раждаме, ако ще се страдаме? Различни ли сме, ако сме мъже, жени, цветнокожи, хомосексуални или всъщност всички сме еднакви? Книгата е писменото доказателство, че всеки човек търпи промяна и че животът никога не е спокойно езеро, а неконтролируем бързей; че човек може да изживее най-големите болки и най-тежкото страдание, но в есента на своя живот да бъде щастлив и да се чувства по-млад откогато и да било.

Алис Уокър е американска писателка, поетеса и активистка, родена през 1944 г. „Пурпур” е най-известният й роман. Други нейни книги са „Меридиан”, „The Temple of My Familiar”, „Сега е момента да отвориш сърцето си” и много други романи, колекции с поеми и нехудожествени трудове. Уокър има и много награди за хуманност и защита на човешките права. През 2012 година Уокър отказа израелско издателство да публикува „Пурпур”. Тя посочва като причина отношението на страната към палестинците.