Жоел Дикер, роден в Женева през 1985 г.

Автор: Никифор Радев, knijarnica-anglia.com

„Книга за Балтиморови” е дългоочакваното продължение на „Истината за случая Хари Куебърт”, само че писателят връща пред читателите лентата назад. Романът е семейна сага, която разглежда животът на двама братя и техните семейства. На фокус е поставена конкуренцията между кръвни роднини, които животът и парите поставят на тест. Изводът е, че състезавайки се с живота, хората винаги са губещите, помитайки по пътя си роднини, морал и лично щастие. Романът е част от каталога на издателство „Колибри”, в превод на Красимир Петров.

Корица: изд. „Колибри“

„Книга за Балтиморови” е разделена на няколко части, които през цялото време подсказват на читателя, че нещо драматично предстои, че щастието е само привидно и че богатите също плачат. И тук, както в „Истината за случая Хари Куебърт”, романът започва със загадка, че предстои обрат, който ще се отрази на всички герои. Повествованието се води от първо лице, от това на писателя Маркъс, който докато разплита корените на семейното си дърво напоява текста с всички чувства и преживявания, които спохождат писателите.

„Книга за Балтиморови” ровичка в семейните ценности и осъжда неконтролируемото задоволяване на прищевките от страна на родителите. В центъра на романа си Жоел Дикер поставя доколко задоволяването на детинските желания е адекватно и какви са последствията от това. Драмата в книгата е построена около живота на финансово презадоволения лузър Хилел, който се побратимява с бедния, но силен физически Уди. Уди се превръща в опека, защита и гръб на отхвърления от обществото Хилел, докато един ден в Хилел не се пробужда разяждащото чувство, че е изместен от този, който самият той е поканил в дома си.

Въпреки постоянно поддържаното напрежение от автора, че Драмата идва и ще се случи, в „Книга за Балтиморови” видно липсва интригата и темпото, присъщи за „Истината за случая Хари Куебърт”. Четивният стил на Дикер е качество, което малцина автори владеят, макар в главите им да има блестящи сюжети.

Жоел Дикер е роден в Женева през 1985 г. Завършил е право. Пише от дете. На 11 години основава списанието „Вестник на животните“. Първата му новела „Тигърът“ печели награда за млад автор. За първия си роман „Последните дни на нашите бащи“ получава Наградата на женевските писатели. „Истината за случая Хари Куебърт“ е вторият му роман. Номиниран е за наградите „Гонкур“ и „Ентералие“. Удостоен е с Голямата награда за роман на Френската академия, с Награда „Гонкур“ на гимназистите и с Наградата за призвание „Блюстейн-Бланше“. Правата за издаването му са купени в повече от 30 страни, а продажбите надвишават 3 000 000 екземпляра.

 

Истината за случая Хари Куебърт от Жоел Дикер – ревю